Göz Altı Torbaları: Neden ve Nasıl Oluşur?
Gözlerinizin altında hoş görünmeyen, şişmiş torbalar sizi rahatsız mı ediyor? Gözlerinizin altındaki o torbaların sizi ne kadar yorgun ve yaşlı gösterdiğinden nefret mi ediyorsunuz? Göz altı torbalarını en aza indirmek için atabileceğiniz birkaç adım olduğunu bilmekten memnun kalacaksınız.
Göz Altı Torbalarının Tanımı ve Oluşum Süreci
İlk olarak, göz altı torbalarını çevreleyen bazı gizemleri ve mitleri açalım. Göz altı torbaları nelerdir? Gözlerin altındaki torbalar, zayıflamış ve sarkan cilt gevşeyip bir torba oluşturduğunda ortaya çıkar. Gözlerin altındaki yağ pedleri boşluğu doldurmak için aşağı doğru kayar. Vücuttaki aşırı sıvı da bu havuzda toplanabilir, böylece alt kapaklar daha kabarık ve daha şiş görünür. Gözlerin altındaki gölgeler ve renksiz cilt, göz torbalarının daha belirgin görünmesine neden olur.
Göz Altı Torbalarını Oluşturan Faktörler ve Nedenler
Göz altı torbalarına neden olan şey nedir? Göz altı torbalarının en yaygın nedeni yaşlanmaktır. Yaşlandıkça, cilt, kas ve diğer vücut bölgelerindeki bağ dokularının ana bileşeni olan yağ dolgusu ve kollajen kaybı yaşarız. Düşen kollajen seviyeleri, vücudun her tarafında cildin ve alttaki kasların elastikiyetini ve tonusunu kaybetmesine neden olur. Bu sarkma özellikle göz çevresinde gözle görülür, çünkü bu bölgede cilt çok incedir. Göz altındaki torbaların gelişimine katkıda bulunan diğer faktörler arasında sıvı tutma, tiroid hastalığı, enfeksiyonlar gibi kronik tıbbi rahatsızlıklar, alerjiler, stres, göz yorgunluğu, sigara, uyku eksikliği ve kalıtsal yüz özellikleri yer alır. Şişlik şiddetli, ağrılı, kaşıntılı, kırmızı veya kalıcı hale gelirse, bir göz doktoruna görünün.
Göz Altı Torbaları: Tedavi Seçenekleri ve Öneriler
Göz altı torbalarının çareleri nelerdir? Göz altı torbalarının temelde yatan nedenini belirlemek, bir çare seçmenin ilk adımıdır. Örneğin göz altı torbaları yaşlanma veya genetik yapınızdan kaynaklanıyorsa, bunlardan kurtulmak için en iyi seçenek plastik cerrahi gibi kozmetik bir çözüm olabilir. Sadece görünüşü iyileştirmek için yapılan kozmetik göz ameliyatının sağlık sigortası kapsamında olmayacağını bilin. Göz altındaki torbalar çevresel veya altta yatan sağlık sorunlarının bir sonucu ise, bunları azaltmaya yardımcı olabilecek bazı evde yapılan basit ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri mevcuttur.
Göz Altı Torbalarının Ameliyatla Tedavisi ve İyileşme Süreci
Göz altı torbaları için ameliyat düşüncesi mi kuruyorsunuz? Gözlerinizin altındaki torbaları ortadan kaldırmak için yukarıda listelenen ilaçların bir kısmını veya tamamını denediyseniz ve sonuçlardan memnun değilseniz, daha kalıcı bir çözüm düşünebilirsiniz. Blefaroplasti olarak da bilinen kozmetik göz kapağı cerrahisi, alt göz kapaklarının altındaki cildi düzgünleştirebilir ve sıkılaştırabilir. Blefaroplasti ayrıca şişmiş veya sarkık göz kapaklarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Göz altındaki torbalar için alt kapakta gerçekleştirilen blefaroplasti tipik olarak lokal anestezinin yanı sıra sedasyon altında ayakta uygulanan bir tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir. (Bazı durumlarda genel anestezi kullanılabilir.) Ameliyattan önce cerrah, kesi yapılacak yeri belirtmek için göz altı bölgesini işaretler. İnsizyonlar yapıldıktan sonra cerrah, insizyonları küçük çözünebilir dikişlerle kapatmadan önce fazla yağı ve ekstra cildi çıkarır. İstenen sonuç daha pürüzsüz, “kalkmış” bir cilttir.
Göz Altı Torbalarının Ameliyat Sonrası Bakımı ve İyileşme Süreci
Göz altı torbaları için ameliyat sonrası bakım ve iyileşme süreci hakkında bilgi edinin. İyileşme sürecini hızlandırmak için cerrahın ameliyat sonrası talimatlarını takip etmek önemlidir. Yaklaşık 48 saat boyunca düzenli olarak uygulanan soğuk kompresler şişliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Reçeteli merhemler ve göz damlaları, iyileşmeyi teşvik etmek ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için cerrahınız tarafından belirtilen şekilde kullanılmalıdır. Ameliyattan hemen sonraki günlerde şişlik, morarma ve göz kuruluğu beklenir. Dışarı çıkarsanız, iyileşmekte olan cildinizi ve gözlerinizi koyu renkli güneş gözlükleriyle koruyun. Ameliyattan sonra en az bir hafta boyunca yorucu fiziksel egzersizden kaçının. Çoğu insan, şişlik ve morarmanın yaklaşık 10 ila 14 gün içinde kendilerini tekrar insan içine çıkacak kadar rahat hissettikleri bir noktaya kadar azaldığını söylemektedir. Ameliyat sonrası sorunlara işaret edebilecek olağandışı semptomlarınız veya ağrınız varsa, her zaman göz doktorunuzu arayın.