loader image

Yaşlılarda göz hastalıkları belirtileri ve önlenmesi

Yaşlılarda göz hastalıkları belirtileri ve önlenmesi

Paylaşın

(!) Okuma güçlüğü çekiyorsanız, dinleyebilirsiniz.

Yaşlılarda göz hastalıkları

Yaşa bağlı göz sorunlarının farkında olmak, görme yeteneğinizi korumanıza yardımcı olabilir. Retina dekolmanı, çeşitli glokom türleri ve diğer göz rahatsızlıkları gibi kalıcı görme kaybını önlemek veya azaltmak için erken müdahale önemlidir. Pek çok göz sorunu her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle yaşla birlikte artan bir riskle karşılaşılır. Ne yazık ki, yaşlanma bazı görme kayıplarına neden olabilecek ciddi göz rahatsızlıklarının riskini artırır.

İşte 10 tane yaşa bağlı göz sorunu belirtisi ve semptomu:

1- Görüş alanında ani başlayan çok sayıda nokta ve uçuşan cisimler

Genellikle, gözdeki uçuşan noktalar vitreus dekolmanı olarak adlandırılan zararsız, yaşa bağlı bir durumdan kaynaklanır. Ancak, ani olarak başlayan uçuşan noktalar, retinada ciddi, görme yeteneğini tehdit eden bir yırtılma veya dekolman belirtisi olabilir. Aniden çok sayıda uçuşan nokta fark ederseniz, derhal bir göz doktoruna başvurun.

2- Görme alanınızda bir perde hissi

Bu durum, retina altındaki besleyici kan damarlarından birinin (koroid) ayrılması sonucu meydana gelen bir retina dekolmanının bir belirtisi olabilir. Retina hızla yeniden bağlanmazsa, kalıcı görme kaybı ortaya çıkabilir.

3- Ani göz ağrısı, kızarıklık, bulantı ve kusma

Bu belirtiler, optik sinire zarar verebilecek ani bir açılı glokom atağını işaret edebilir. Görme kaybını önlemek için acil tıbbi müdahale gereklidir.

4- Çift görme veya “hayali” görüntüler

Çift görme pek çok farklı sağlık sorununun belirtisi olabilir. Aniden çift görme yaşarsanız, bir göz doktoruna görünün.

5- Bir gözde ani kör bir nokta

60 yaşın üzerindeyseniz, makula deliği geliştirme riskiniz artar. Bir gri alan veya kör nokta fark ederseniz, hemen bir göz doktoruna görünün.

Görme alanı daralması

6- Görme alanınızın daralması

Yanlardaki nesneleri görmek zorlaşıyorsa, bu bir glokom işareti olabilir. Tedavi edilmezse, periferik görme kaybı kötüleşebilir ve tünel görüşüne hatta körlüğe yol açabilir.

7- Gri, bulanık veya bozuk bir görüş noktası

Bu belirtiler makula dejenerasyonunun bir işareti olabilir. Görme kaybını azaltmak veya durdurmak için erken tedavi önemlidir.

8- Geceleri kötü görme, ışıklar etrafında halkalar

Bu değişiklikler kataraktın bir belirtisi olabilir. Erken teşhis ve tedavi, görme kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

9- Bulanık görme ve gri alanlar

Diyabetik retinopati başlangıcı olabilir. Düzenli göz muayeneleri önemlidir.

10- Kırmızı, kaşıntılı gözler

Bu belirtiler genellikle kuru göz sendromundan kaynaklanır. Tedavi için göz doktorunuza danışın.

Yaşa Bağlı Göz Sorunlarını Önlemek

Yaşa bağlı göz sorunları geliştikten sonra, etkilerini azaltmak yerine önlemek daha iyidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli göz muayeneleri, ciddi göz sorunları riskini azaltabilir. Beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmek ve göz vitaminleri almak da göz sağlığınızı destekleyebilir.

BU YAZIDAKİ BAŞLIKLAR (tıklayın, zıplayın)

Son Yazılar

Categories